twitter

Nedžadu Ibrahimoviću uručena Nagrada “Risto Ratković” (video)

Bosansko-hercegovačkom piscu, Nedžadu Ibrahimoviću, danas je uručena Nagrada “Risto Ratković”, čime su i svečano završene 51. Ratkovićeve večeri poezije.

U regionalnom kontekstu “Risto Ratković” je ako ne jedina, onda najznačajnija nagrada, koja privlači sve pisce iz regiona, a ove godine za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini proglašena je Ibrahimovićeva knjiga poezije “Obiteljske i druge strašne pjesme”, u izdanju Izdavačko – štamparske kuće Planjax komerc iz Tešnja.

Nagradu je Nedžadu Ibrahimoviću uručio direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, a primajući ovo značajno međunarodno književno priznanje, Ibrahimović je istakao da je to prva javna nagrada koju je dobio.

„Nijesam navikao na nagrade, iako je bilo nekih koje sam osvajao anonimno, ali ovo je prva javna koju sam dobio. I ja zapravo osjećam kako se negdje vraća neki dug nekakoga prema meni“, kazao je ovogodišnji laureat.

Dobiti nagradu koja nosi ime velikog Rista Ratkovića, kako je kazao Ibrahimović, čast je i zadovoljstvo.

„Iskren da budem, nijesam se nadao nagradi, bilo je tu sjajnih pjesnika i knjiga poezije, tako da je sve ovo za mene jako dirljivo. Prije mene su ovu nagradu dobili zaista veliki pjesnici, tako da sam počastvovan što sam sada i ja među njima“, rekao je bosansko-hercegovački pisac, Nedžad Ibrahimović.

Obrazlažući odluku žirija, direktor JU Ratkovićeve večeri poezije, Kemal Musić, kazao je da Ibrahimovićeva knjiga “Obiteljske i druge strašne pjesme” svjedoči o univerzalnom iskustvu svih ljudi u čijem ime govori njen autor.

„Možemo se tako ’ne slagati o književnosti’, ali se moramo složiti sa životom koji pjesnik opisuje i od svakodnevnih tema sačinjava potesku bilježnicu dostupnu svakom ko se odvažio na čitalački i književni put“, kazao je Musić.

Ibrahimovićeva poezija, kako je istakao Musić, prevazilazi granice, limbove vremena, zemalja, osjećanja..

„Postajući nam kao neki bližnji, čiji je svijet sadržan u ovoj knjizi vioskih kreativnih dometa“, dodao je direktor JU Ratkovićeve večeri poezije.

Knjiga “Obiteljske i druge strašne pjesme”, prema riječima Musića, na jasan i vrlo autentičan način otvara nekad od najvažnijih ljudskih pitanja i dvojbi.

„Ibrahimovićeva poezija plijeni jednostavnošću i snagom poetskog iskaza, ona biva sinteza svih njegovih iskustava, onih koji se pretvaraju u pitanja – lična i intelektualna, emotivna i filizofska“, kazao je Musić i još jednom čestitao Ibrahimoviću na Nagradi „Risto Ratković“.

Odluku da Nagrada „Risto Ratković“ pripadne Nedžadu Ibrahimoviću donio je žiri u sastavu: Pavle Goranović, predsjednik žirija, i članovi Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

Inače, Nedžad Ibrahimović je rođen u Tuzli. Objavio knjige književnih i filmskih studija i eseja: Prelamanje eseja (1989), Čitalac na raskršću-Uvod u Midhata Begića (2001), O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja (2011), Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu (2012), romane: Inkapsulirana tijela (Buybook, Sarajevo, dva izdanja 2014.) i Kuća Teodore K (Fraktura, Zagreb, 2019), te knjigu poezije “Mala povijest smrti i pisanja” (2016.) U zvanju redovnog profesora zaposlen na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

Večerašnjom dodjelom nagrade završene su 51. “Ratkovićeve večeri poezije”, manifestacija koja je i ove godine dokazala da je jedna od najznačajnih pjesničkih manifestacija, ne samo u Bijelom Polju i Crnoj Gori, već i mnogo šire. 

 

Autorka: Sanja Dulovic

Foto: Dalibor Rakočević

Video: Vladimir Jelić

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.