twitter

Rabrenović: REFESTICON u drugu deceniju ulazi sa novim programskim aktivnostima i sadržajima (video)

Organizacioni odbor Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON predao je Ministarstvu kulture i medija Crne Gore prijavu za realizaciju 11. REFESTICON-a, saopštio je koordinator ovog kulturnog projekta, dr Dragić Rabrenović.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, dr Rabrenović je istakao da Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON u novu deceniju ulazi sa brojnim novim programskim aktivnostima, kojima će dodatno biti obogaćen i unaprijeđen.

“Prilagođavajući se uslovima konkursa i težeći da dodatno unaprijedimo festival, na šta nas obaveza i njegova decenijska tradicijia, kreirali smo nove sadržaje, prvenstveno namijenjene mladima, njihovim potrebama, afinitetima, vjerujući da ćemo im na ovaj način još više približiti ovaj višefazni i multidisciplinarni projekat, koji je od velikog značaja ne samo za Bijelo Polje, već i cijelu Crnu Goru”, kazao je dr Rabrenović.

U okviru projekta REFESTICON i ove godine će biti objavljeno više knjiga, u toku su i konkursi za nove zbirke na temu Transhumanizam, emitovaće se radio serijali, a po prvi put biće otvoren i kulturno-kreativni hab.

“Projekat se i ove godine sastoji od izdavačke djelatnosti, u toku je konkurs za zbirku kratkih priča za pisce koji stvaraju na ex-yu jezicima, kao i državni literarni konkurs namjenjen učenicima iz Crne Gore, planiramo i nekoliko radio serijala, a posebno ćemo biti posvećeni radu sa mladima, podstičući ih na stvaralaštvo. Naime, mi smo i u prethodnom periodu aktivno radili sa mladima, organizovali smo radionice za pisanje kratkih priča, zatim radionice stripa, ali smo odlučili da odemo korak dalje i formiramo kulturni kreativni hab, sa sjedištem u Media centru Radija Bijelo Polje. Polaznici će biti oni koji su već prošli kroz pomenute radionice, ali smo svakako otvoreni za sve i nadamo se da će nam se priključiti novi članovi, kako bi im pružili priliku da se obuče za neke kreativne industrije, da bi potom te sadržaje mogli da plasiraju na tržište, što je ujedno i cilj Ministarstva culture, ali i Crne Gore koja želi da se dodatno približi Evropskoj uniji. Vjerujemo da bi to bio odličan podstrek za mlade, prilika da se druže, razmjenjuju ideje jedni sa drugima, te da to bude inkubator njihovih znanja i vještina u našem gradu”, naglasio je koordinator projekta REFESTICON.

Rabrenović je naveo i da uspijevaju da nadograđaju projekat REFESTION uz pomoć brojnih institucija, od Ministarstva kulture i medija, preko ustanova kulture, do partnerskih festivala.

“Zahvaljujući svemu tome, ali i predanom i neumornom radu ljudi iz Organizacionog odbora, REFESTICON je postao kulturni brend Bijelog Polja, a prevazišao je odavno granice lokalnog, nacionalnog, te je danas prepoznatljiv u cijelom region, pa čak i šire. Svakako, razvijao se iz godine u godinu zahvaljujući i sjajnoj reakciji svih učesnika, kako onih starijih, tako i mlađih, koji su svoj umjetnički put upravo započeli na REFESTICON-u”, dodao je Rabrenović.

Tokom prethodnih deset godina REFESTICON se bavio brojnim istorijskim temama, sa ciljem da afirmiše bogato kulturno nasljeđe, ali i onim koje okupiraju današnjeg čovjeka, poput virusa, do Transhumanizma, koji je u fokusu 11. REFESTICON-a.

“Htjeli smo da se približimo savremenim temama, tokovima koji nas opsjedaju, da još jednom postavimo pitanje - šta će biti sa čovječanstvom, šta se dešava na prostorima planete, u kojem pravcu ide čovjek, svjesni da nauka toliko napreduje da možemo da manipulišemo genima, bolestima, organima, pa to više nije fantastika, već nauka. Zato želimo da vidimo na koji način će se pristupiti tim temama, od filozofskog, antropološkog, sociološkog, pa do kulturološkog aspekta. To zapravo i nije novena, jer se istim pitanjima bavio i Dostojevskim u svojim djelima, ali želimo da čujemo kako to zvučki 150 godina kasnije, kako danas razmišljaju i mladi i pisci iz Crne Gore, ali i cijelog regiona”, kazao je koordinator projekta REFESTICON.

On je podsjetio da su u toku konkursi za zbirke kratkih priča, upravo na temu Transhumanizma, a najavio je i nove serijale emisija – Bestseler, Transhumanizam, Cinema, kao i gejming turnir, koji je takođe novina REFESTICON-a 2023.

“To su sve serijali koji su zamišljeni na jednom visokom estetskom i stručnom nivou, tokom kojih ćemo o fantastici govoriti ne samo sa književnog, već i naučnog aspekta, a planiramo i gejming turnir, kojim dodatno želimo da se približimo mladima”, kazao je Rabrenović, dodajući da će festival RFESTCION, koji je kruna cijelog projekta, biti održan u junu.

Rabrenović je napomenuo da je u toku i projekat REFESTICON – književno stvaralaštvo, u okviru kojeg su održane radionice za bjelopoljske učenike, emitovani radijski serijali, plnirano je i objavljivanje više autorskih izdanja, a raspisan je i međunarodni javni konkurs za književnu nagradu REFESTICON AVATAR za najbolju neobjavljenu zbirku priča fantastike.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević