twitter

Stigao treći integral "Vekovnika"

U prodaji se nedavno našao treći integral “Vekovnika”, pod nazivom “Duhovi i čudovišta”, koji sadrži epizode pet i šest.

Naslovnu stranu integrala uradili su naši proslavljeni strip internacionalci, Milorad Vicanović Maza, iz Bosne i Hercegovine, i Bojan Kovačević, dok su u njemu su sadržani stripovi Borivoja Grbića, Vladimira Aleksića, Marka Nikolića, Dalibora Talajića, Nikole Matkovića, Nebojše Pejića, Gorana Sudžuke, Ozrena Miždala i drugih autora iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Dobrim dijelom to je i domaći, leskovački proizvod, budući da su je više od pola materijala proizvod Leskovačke škole stripa “Nikola Mitrović Kokan”.

Kako njegov tvorac Marko Stojanović, iz Leskovca, kaže: na “Vekovnicima” do sada radilo preko 200 strip autora iz Srbije, Makedonije, Rumunije, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Bosne i Hercegovine, Turske i Slovenije. To je, slobodno se može reći, jedinstven slučaj u pogledu stripa na Balkanu jer zaista nema ničeg sličnog po obimu međunacionalne sradnje, pa pretpostavljam da je to još jedan od razloga zašto se “Vekovnici” apostrofiraju kao balkanski strip serijal. 

Šta je ono što sledi?

Priprema se prvi integral podserijala “Vekovnika”, “Beskrvnih”, kao i četvrti redovni album “Beskrvnih” pod radnim nazivom “Dvanaestorica”. Na jubilarnoj 25. Balkanskoj smotri mladih strip autora koja će se održati od 30. juna do 2. jula uslijediće premijera 13. albuma “Vekovnika” pod nazivom “Izbor” koji se bavi sudbinom Amazonke Alea. Njegovu je likovnu izvedbu kompletno potpisalo 14 autora iz Srbije, Rumunije, Grčke, Bugarske, Hrvatske, Turske, Slovenije i Makedonije, a pratiće ga izložba “Vekovnice: Ženski princip u balkanskom stripu” u Narodnoj biblioteci “Radoje Domanović” u Leskovcu.

Izložba “15 godina Vekovnika” koja je prošle godine bila, prema incijalnom planu, izložena u Nišu, Raškoj i Beogradu, nastavlja da privlači pažnju jer stižu pozivi za ponovno izlaganje u Beogradu a potom i za prenošenje ove izložbe u Zaječar i Čačak.

Dok je izložba u Beogradu održana februara, izložba “15 godina Vekovnika” biće postavljena u Čačku početkom jula. Postavka bi nakon toga trebala da bude prenesena za Zaječar. Kao kruna ovih dešavanja uslijedila su i dva poziva iz inostranstva za gostovanje izložbe – jedan iz Rumunije a drugi iz Bosne i Hercegovine.

Tako će tokom avgusta biti održane dvije paralelne postavke izložbe “15 godina Vekovnika” - ona će biti centralni dio 6. Međunarodnog festivala istorijskog stripa u Brašovu u Rumuniji i 5. Bratunačkog strip festivala.

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.