twitter

Projekat Tri kraljice doprinio jačanju povjerenja između gradova i pokazao kako kultura i umjetnost spajaju ljude i države (video)

U protekla dva dana u Užicu je u sklopu projekta Tri kraljice, koga realizuju Radio Bijelo Polje, Muzej Grada Zenice i Grad Užice, održana završna manifestacija uz održavanje likovne izložbe Tri kraljice mira i sloge, promociju zbirke kratkih priča Tri kraljice i obilazak zgrade opštine, Jokanovića kuće, muzeja i zidina starog srednjovjekovnog grada.

Manifestacija je započela u ponedjeljak u Jokanovića kući uz obraćanje predstavnika lokalnih samouprava Užica i Bijelog Polja. 

Pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić, je istakao da u želji da pronađemo sve ono što nas spaja na ovim turbulentnim prostorima ovaj projekat i ova manifestacija doprinose jačanju povjerenja između naših zajednica i lokalnih sredina i da je to prilika za uspostavljanje novih partnerstava.

’’Uvjeren sam da će ove tri lokalne zajednice sa svojim ustanovama i institucijama  raditi na daljem jačanju partnerstva i na drugim projektima. Postoje mnoge mogućnosti i prilike za povlačanje sredstava iz različitih izvora finansiranja za druge aktivnosti koje se tiču slične ili iste tematike’’ istakao je Nešić. 

Predstavnik grada domaćina se zahvalio gostima iz Zenice i Bijelog Polja, ističući da je od njih i potekla inicijativa, dodajući da se nadad da će se kako je rekao lijepa i iskrena priča o obnovi jednog zajedničkog kulturno-istorijskog nasljeđa nastaviti i istovremeno doprinijeti da se u skorijoj budućnosti razvije što više sadržaja za srednjevjekovni užički grad.

Predsjednik Skupštine Opštine Bijelo Polje Abaz Dizdarević se zahvalio na gostoprimstvu i toploj dobrodošlici kolegama Mihailoviću i Nešiću i prijateljima iz Zenice i gospodinu Jašareviću i predstavnicima Radija Bijelo Polje  koji su, kako je rekao, omogućili da opet pokažu kako kultura i umjetnost spajaju ljude, države i gradove što je svakako najefikasniji i najbrži put.

"Ovo je inicijalni projekat koji govori o tradiciji, kulturi i istoriji naših naroda i zbližava sve ove sredine. Vjerujem da će u perspektivi iz ovog projekta doći do snažnije saradnje među gradovima, među opštinama i institucijama, koje su realizatori", dodao je predsjednik Dizdarević. 

Govoreći o likovnoj izložbi simboličnog naziva Kraljice mira i sloge, on je istakao da je u pitanju jedan segment projekta na temu tri kraljice što se može vezivati za mitologiju, legende ili za zvanične istorijske fakte u očima tri autora iz Bijelog Polja akademskog slikara Luke Joksimovića i likovnih umjetnika Marka Tvrdišića i Vladimira Jelića.

"Svi su na svoj način pokušali da približe predstave o kraljicama iz tri države, negdje minuciozno, negdje ekspresivno, i na taj način dali doprinos da se kvalitetno ilustruje tema cjelokupnog projekta" istakao je Dizdarević.

On je napomenuo da je i ovo nova prilika da Bijelo Polje, kao grad umjetnosti i festivala, širi saradnju i na tom polju, ali i na drugim poljima, dodajući da će to sigurno uslijediti imajući u vidu toplu dobrodošlicu. 

 

Direktor Muzeja Grada Zenice Adnadin Jašarević je podsjetio da je riječ o projektu Western Balkan fonadacije koju finansiranju države Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Republika Srbija.

"U okviru projekta smo, kao jednu od aktivnosti, objavili zajedničku knjigu Tri kraljice u kojoj su priče autora iz regije. Htjeli smo da kažemo kako priča o Katarini Kosača, Mari Crnojević i Milici Hrebeljanović živi i danas. Što znači da su one bile izuzetno značajne žene, i da danas kulturološki utiču na milje, formiranje svijesti i naročito na žene u ove tri države", ističe inicijator projekta. 

On je dodao da su vladarke koje su odabrali bile i rođake, kao i većina vladara na ovom području.

"Osnovna ideja je bila na napravimo zajedničku priču i da pokažemo da smo ne samo rođaci, već smo imali i borbu za ženska prava i prije više stotina godina. A ove tri kraljice su simbol te borbe i svega lijepog što možemo da podijelimo na Balkanu danas". 

Direktor Radija Bijelo Polje Dragić Rabrenović je podsjetio da su u saradnji sa kolegama iz Zencie i iz drugih država uspostavili mrežu festivala zasnovanu na ideji predstavljanja i očuvanja kulturne baštine koja je, kako je istakao, nesaglediva i iz koje se mogu praviti priče, knjige, filmovi.

"Sabrali smo priče iz knjiga Posljednja bosanska kraljica, Trium reginarium i sa ovogodišnjeg konkursa i na jednom mjestu dobili priče uglednih autora, ali i početnika. tako je pred nama zbirka koja objedinjuje istorijske činjenice i fikciju, kroz koju su pisci pokušali da nam dočaraju srednji vijek" istakao je rabrenović koji je bio i član redakcije ovog izdanja. 

Govoreći o knjizi Jašarević je napomenuo da nije riječ o naučnim knjigama, već o revitalizaciji baštine kroz književnost.

"Godinama smo radili posebna izdanja o pojedinim istorijskim ličnostima kao što su Kulin ban i knez Vladimir, ali ovo je prvo zajedničko izdanje i smatramo da je veliki doprinos jer upravo umjetnost gradi mostove", zaključio je urednik izdanja. 

Rabrenović je govoreći o likovnoj izložbi na kojima su umjetnici iz Bijelog Polja predstavili viziju srednjeg vijeka i vladarki o kojima je riječ istakao da je Luka Joksimović akademski slikar koji se već afirmisao i uspješno pridružio uglednim umjetnicima u crnoj gori, te da su i ilustracije Vladimira Jelića već objavljene u knjigama u regionu, dok je rad Marka Tvrdišića prisutan već dugi niz godina kroz grafički dizajn i pripremu naslovnih strana festivalskih izdanja. 

Zahvaljujući domaćinima i predstavnicima Grada Užica, gradskog Muzeja, Jokanovića kuće i drugih institucija on je istakao da je veoma značajno što gradovi i lokalne samouprave prepoznaju ovu inicijativu i podržavaju ovakve projekte, dadajući kako je uvjeren da je ovo tek početak priče koja će doprinijeti novoj saradnji. 

Realizatori višemjesečnog projekta su podsjetili da su osim ovih aktivnosti do sada u zenici i Bijelom Polju imali festivale posvećene srednjem vijeku, likovne izložbe, objavljivanje i promocije knjiga, okrugle stolove, kao i objavljivanje albuma srednjovjekovne muzike. 

Predstavnici Bijelog Polja i Zenice su u utorak obišli gradski muzej u Užicu gdje su razgledali izuzetne zbirke predmete iz različitih perioda od neolita, do 20. vijeka i posebno obišli postavku Užička Republika koja dočarava period iz Drugog svjetskog rata.

Nakon čega su obišli i zidine starog grada iz 14 vijeka čija restauracija tek predstoji u narednom periodu.

 

 

Redakcija portala Refesticon 

Foto i video: Vladimir Jelić

 

  

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019