twitter

Šesti Internacionalni sajam knjiga u Podgorici od 29. septembra do 3. oktobra

Šesti Internacionalni sajam knjiga počeće u utorak 29. septembra i trajaće do 03.oktobra, a Bemax arena će i ove godine biti mjesto susreta pisaca i druženja sa knjigom. Ovogodišnje izdanje sajma organizuje se u znatno drugačijim uslovima, pa su organizatori preduzeli neophodne mjere kako bi se poštovale propisane mjere u cilju zaštite javnog zdravlja.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Ana Medigović je govoreći o izmijenjenim okolnostima u kojima se organizuju događaji istakla da se ni u jednom trenutku nije dovelo u pitanje održavanje sajma, već da su timovi Sekretarijata za kulturu i organizacioni timovi sajma vrijedno radili kako bi događaj bio prilagođen novonastalim okolnostima.

„Sa pravom možemo da kažemo da u kalendaru kulturnih dešavanja sajam zauzima posebno mjesto, ako ne i najznačajnije. Sajam je posvećen knjizi, promociji književnog stvaralaštva, kulturno- razvojnih društvenih i aktuelnih tema iz oblasti književnosti i ovo će biti prilika da predstavimo crnogorske izdavače, crnogorske autore, da aktuelizujemo pitanje crnogorskog izdavaštva, da pružimo priliku da se autori i institucije kulture i zemalja regiona povežu i ostvare saradnju“, istakla je Medigović.

Ona je dodala da će se, u odnosu na prethodnu godinu, na ovogodišnjem sajmu predstaviti i manji broj izdavača – njih 51, a radno vrijeme sajma je od 10.00 do 21.00h

„Program sajma je takođe prilagođen ovogodišnjim uslovima, tako da promocije neće biti cjelodnevne, već isključivo u popodnevnim časovima. Ove godine nećemo imati tradicionalni maskenbal sa osnovnim školama, jer smo procijenili da bi to bio preveliki rizik“, naglasila je Medigović i izrazila nadu da će brojni sadržaji biti nadoknađeni sljedeće godine.

Ona je iskazala zahvalnost kompaniji Bemax na adekvatnom i veoma lijepom prostoru u kojem se sajam organizuje i ove godine.

Umjetnički direktor sajma Vasko Raičević je izrazio zahvalnost Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada na mogućnosti da se bavi nečim tako inspirativnim kao što je kreiranje književnog programa. S obzirom na to da su uslovi pandemijski on je saopštio da mnogi od gostiju neće moći da budu na sajmu, ali će biti prisutni kroz online uključenja, tako da taj segment sajma neće imati velike nedostatke.

„Moja prva ideja je bila da se kada je u pitanju regionalna književnost predstave oni autori koji su najčitaniji, a pripadaju mlađim generacijama pisaca, među kojima imamo i mi svoje predstavnike, a koji nikada nijesu bili predstavljeni našoj publici. Prije svega, imao sam u vidu Mašu Kolanović iz Hrvatske, Lanu Bastačić iz Bosne, zajedno sa našim Stefanom Boškovićem, kao dobitnicima Evropske nagrade za književnost“, istakao je Raičević.

Raičević je naglasio da je usled naglog rasta broja zaraženih određeni broj programa morao biti otkazan, ali da će jedan dio biti zadržan i realizovan u formi online uključenja.

„Ono što nam je bilo značajno kao slika domaće književne scene i što je meni uvijek bilo, na neki način najvažnije, je predstavljanje mladih pisaca i mlade generacije koja donosi neku novu sliku svijeta iz njihove perspektive. Naravno, književni program ne čini samo fikcija, već i istoriografija i druge publikacije koje su takođe značajne u izdavačkom segmentu, tako da će se na sajmu naći nekoliko knjiga poput knjige Janka Ljumovića, Tomislava Markovića, Adnana Prekića i drugih, kao i vrlo zanimljive izdavačke kuće, naročito one manje“, dodao je Raičević, najavljujući i pregled nove austrijske književnosti, kao i književnosti koja se bavi odnosima među državam, poput odnosa između Crne Gore i Rumunije, Crne Gore i Češke i mnogim drugim temama.

„Za mene je veoma važno da se događaji iz kulture održavaju uprkos svim otežavajućim okolnostima i nadam se da ove stroge mjere neće odvratiti ljude od posjete sajmu, one koji su zaljubljenici u književnost i koji su fascinirani knjigom kao fenomenom“, zaključio je Vesko Raićević.

U susret sajmu večeras će biti održan književni program „Mlada crnogorska književnost“, u kosoj Sali Biblioteke „Radosav Ljumović“, sa početkom u 20.00h.

Umjetnički direktor sajma Vasko Raičević i književnica Dragana Tripković razgovaraće sa Barbarom Delać i Milom Masoničićem, reprezentima nove generacije crnogorskih književnih stvaralaca.

                                                                                                                                                    

                                                                                                                                                           

 

Izvor i foto: CdM.me                                                                                                            

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                                                                                    

Redakcija portala Refesticon                                                                               

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.