twitter

Živkovićev roman “Bela soba” premijerno promovisan na 51. RVP (video)

Novi roman prof. dr Zorana Živkovića “Bela soba”, premijerno je promovisan danas u dvorištu Kuće Rista Ratkovića, čime su zvanično i počele 51. Ratkovićeve večeri poezije.

Nakon što je prije pet godina objavio roman “Fotograf”, kojim je želio da zaokruži svoj književni opus, Živković se ponovo vratio pisanju proze i objavio “Belu sobu”.

“Ovo je zapravo roman o pisanju poslednjeg romana, ali i rezime svega onoga što sam do sada napisao i objavio. Izgleda da mi 22 knjige nijesu bile dovoljne da kažem sve o prozi, pa sam morao napisati i ovu”, kazao je Živković.

  

Glavni lik je upravo profesor Živković, a iako roman počinje pričom o nestaloj Ivani, zapravo drugi dio romana, koji autor nije želio da otkrije prepuštajući to “slušaocima” i čitaocima, je i onaj ključni.

“Onaj o pisanju poslednje knjige, jer svaki pisac mora da zna kada treba da stane”, naglasio je Živković.

  

Roman “Bela soba” za sada je dostupan samo u audio formatu na Trećem programu RTS-a, u trajanju od šest i po sati, a prvo će doživjeti američko, a potom i srpsko izdanje.

“Nove tehnologije su nam omogućile da žmureći ‘čitamo’ roman, tako da se nadam da smo današnjom promocijom zainteresovali ljubitelje književnosti da to učine, a uskoro će biti dostupan roman u tradicionalnom obliku, onom, kakav i poznajemo”, kazao je prof. dr Živković.

Posebno je istakao zadovoljstvo što je roman predstavio na 51. Ratkovićevim večerima poezije, ističući da Bijelo Polje ima posebno mjesto u njegovom srcu.

Razgovor sa Zoranom Živkovićem, specijalnim gostom ovogodišnje pjesničke svetkovine, vodio je mr Dragić Rabrenović. 

  

U nastavku programa Ratkovićevih večeri poezije održava se književna radionica za srednjoškolce sa Zoranom Živkovićem, a za 16 časova zakazan je program “Očekivanje neočekivanog”, u kojem učestvuju književni stvaraoci iz Bijelog Polja.

   

 

Autorka: Sanja Dulović

Tekst objavila: Sanida Kajević

Foto: Dalibor Rakočević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.