twitter

Antologija "Savremena balkanska fantastika" obogaćuje književnu scenu na ovim prostorima (video)

Organizatori festivala fantastične književnosti Refesticon, uredništvo, članovi žirija , a prije svega pisci iz Crne Gore, Srbije, BiH, Hrvatske, Slovenije i Sjeverne Makedonije omogućili su da nastane izdanje antologije Fantastika Balkana, kao plod decenijskog rada“ kazao je priređivač antologije Dragić Rabrenović na promociji upriličenoj tim povodom. 

Kako je Rabrenović istakao, riječ je o antologiji u kojoj su objavljene najbolje priče iz godišnjih zbirki festivalske edicije u izdanju Lokalnog javnog emitera Radija Bijelo Polje, čiji su recezenti Adnadin Jašarević, Goran Skrobonja i Mirko Grdinić. 

„Opredjelili smo se za naziv ,Savremena balkanska fantastika, prvenstveno jer su sakupljene i objavljene priče autora koji žive ili potiču iz neke balkanske države. Takođe, riječ je o pričama koje su u periodu od 2013. do 2023. godine po prvi put objavljivane u zajedničkim zbirkama i čine jedinstveni presjek književne fantastike u savremenom proznom stvaralaštvu regiona Zapadnog Balkana. Naime, u knjizi koju možemo različito karakterisati ili definisati, kao antologiju, izbor, kolekciju, odrediti po formi, žanru ili tematski, u odnosu na period ili prostor, objavljujemo priče nekih od najpoznatijih pisaca sa ovih prostora fantastične književnosti danas. Samim tim, mišljenja smo da je antologija u ovom slučaju primjerena klasifikacija, ako ne u odnosu na cjelokupno izdavaštvo država bivše Jugoslavije, ono u odnosu na ediciju festivala koji se održava u Crnoj Gori. Pri čemu je osnovni kriterijum za njihov izbor bio isključivo kvalitet“ istakao je Rabrenović. 

On je istakao da su zastupljene priče autora iz različitih država iz svake zbirke, te su tako objavljene priče 26 autora iz Srbije, 17 iz Hrvatske, 14 iz Crne Gore, osam iz Bosne i Hercegovine, dvije iz Slovenije, jedna iz Sjeverne Makedonije i po jedna priča autora koji žive u Njemačkoj i Grčkoj. 

„Riječ je o knjizi koja dodatno obogaćuje savremenu književnu scenu na ovim prostorima.Naime, u periodu od deset godina, dok se pisalo za deset zbirki, primjetno je rastao i kvalitet dostavljenih priča i onih koje su odabrane za knjigu. Podsjetićemo da je na svakom konkursu pristiglo između 60 i 90 priča, dok je objavljivano između 25 i 30. Ovi podaci dodatno potvrđuju kvalitet priča iz ove antologije, koje su različiti članovi žirija odabrali anonimnim bodovanjem u tolikoj konkurenciji. Pri tome ovaj poduhvat ima dodatnu vrijednost što se pored izbora priča čiji su autori pisci iz cijelog regiona, radi o jedinstvenom izboru savremene fantastike koji se može naći u ovakvoj knjizi“ istakao je Rabrenović.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić