twitter

Mikulan: Cilj mi je da se mladi, na zanimljiv način, upoznaju sa kulturnom baštinom (video)

Krunoslav Mikulan, pisac i profesor iz Čakovca, kroz svoja djela za djecu, prikazuje brojne lokalne legende i zanimljive priče koje su postale veoma popularne kod mladih čitalaca. Gostujući u emisiji Bestseller Refesticon, kazao je da mu je cilj da se mladi na zanimljiv način upoznaju sa mitologijom, ali i kulturnom baštinom svog naroda. ,,U svakoj knjizi ispriča se nekoliko legendi, na kraju ispadne da su one dijelom i istinite. Na ovaj način djeca se upoznaju sa svojom baštinom, što mi je i bila namjera. Malo po malo, djeca upoznaju sve veći broj bića iz mitologije raznih naroda, upoznaće čak i šumske vile iz Crne Gore. Takođe, mogu naučiti dosta toga o prijateljstvu jer je upravo čvrsto prijateljstvo omogućava mojim junacima da prebrode sve nevolje“, istakao je Mikulan.

On je kazao da je za bavljenje dječijom književnošću najzaslužniji njegov sin koji je dobio zadatak da napiše detektivsku priču. ,,Upravo je moj sin zaslužan za moje bavljenje dječijom književnošću. Zajedno smo napisali detektivsku priču i bili veoma zadovoljni krajnjim rezultatom i zaključio sam da bih mogao početi pisati i za djecu. Ubrzo sam se počeo zanimati i za mitologiju. Snimao sam razne zanimljive priče, što su radili i moji studenti. Skupio sam preko stotinu takvih priča, a 87 je baš fantastičnih priča iz oblasti Međumurja. Upravo tih 87 priča je temelj ovih romana koje danas pišem“, kazao je Mikulan i dodao da se u Međumurje zna dosta priča o zmajevima te da mu je to poslužilo kao ideja da napiše roman za djecu ,,Zmaj ispod starog grada“. ,,Gotovo svako selo ima svoju legendu o zmaju. Jedna od tih legendi govori da ispod staroga grada Zrinskih u Čakovcu spava zmaj zelenkaste boje. On je tako velik da mu je ispod dvorca srce, glava ispod crkve, a rep kod željezničke postaje. Legende su zahvalan materijal za rasplamsavanje dječje mašte, pa tako uz ovu i neke druge legende međumurskig kraja postaju pokretač uzbudljivih događaja i pustolovina u romanu. Unutar romana sam smjestio četvoro likova: Moranu, Niku, Sebastijana i Vatroslava. Oni doživljavaju razne avanture. Četiri protagonista shvatiće da i oni sami posjeduju neke osobine koje nadilaze sposobnosti običnih ljudi. Čitatelj se, dakle, suočava sa spoznajom da je Morana vještica, Nika vampirica, Sebastijan vukodlak, a Vatroslav zmajočovjek“, istakao je Mikulan, napominjući da se trudio da prikaže djecu onakva kakva ona zapravo jesu. ,,Dovoljno je bilo pogledati mog sina. On je bio model za dvojicu dječaka, naročito za Vatroslava“.

Krunoslav Mikulan autor je više romana za djecu: ,,Zmaj ispod starog grada“, ,,Škola u opasnosti“, ,,Noć crnog sunca“, ,,Pekinezer Princ u službi Njezina Visočanstva“, kao i romana za odrasle ,,Oklada u Titanicu“.

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

U realizaciji emisije učestvovali: Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević, Magdalena Smolović