twitter

Ekselenski: Fantastikom se bavim iz ljubavi i ona za mene predstavlja način života

Bojan Ekselenski, jedan je od tri autora koja su na ovogodišnjem Regionalnom festivalu fantastične književnosti Refesticon, nagrađena nagradom ,,Zlatni zmaj“ za doprinos razvoju fantastične književnosti.

Gostujući u emisiji Bestseller Refesticon, Ekselenski je istakao kako nagradu nije očekivao jer se pisanjem bavi iz ljubavi, ali da mu je velika čast što se našao među nagrađenim autorima. ,,Raduje me što je neko zapazio moj rad, iako moram priznati, nagradu nisam očekivao. Fantastika je za mene neki način života. Na um mi padne ideja koju je neophodno razraditi i pretočiti u fantastičnu formu. Inspiraciju pronalazim svuda oko sebe i stvarno uživam u pisanju“, kazao je Ekselenski.

Ovogodišnji festival FanFest biće održan od 20. do 22. oktobra. Festival će ljubiteljima fantastike ponuditi izuzetno bogat i raznovrstan program. Govoreći o planiranim aktivnostima, Ekselenski je istakao da će na ovogodišnjem festivalu biti realizovane brojne radionice i predavanja. ,,Na ovogodišnjem FanFestu predviđeno je, između ostalih, i predavanje Zorana Živkovića. Biće promovisani i brojni književni noviteti. Predstaviće se poznata imena iz žanra naučne fantastike, ali i neki novi autori. Osim pomenutih aktivnosti, organizujemo i brojne radionice koje za cilj imaju popularizaciju fantastične književnosti. Veoma je bitno i druženje i upoznavanje autora i zaljubljenika u žanr naučne fantastike. Značajno je ponuditi mogućnost da se čitaoci upoznaju sa autorima čija su djela čitali“, kazao je Ekselenski i dodao da se akcenat stavlja na to da se mladi zainteresuju za fantstiku.

Akcenat ovogodišnjeg FanFesta biće stavljen na alternativnu istoriju, distopiju i vremensku zamku. ,,Ovo su zanimljive teme koje su inspirativne mladima, ali i starijoj populaciji. Potrebno je razviti kritičko mišljenje i na taj način posmatrati ove teme. Ključno je analizirati društvo i promišljati o tome šta nas čeka u budućnosti. Umjetna inteligencija može predstavljati opasnost po čovjeka i to moramo imati u obzir, ali čovjek nikako nije zamjenjiv u svim segmentima i to moramo imati u vidu“, kazao je Ekselenski.

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali: Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević, Magdalena Smolović