twitter

REFESTICON CINEMA - roman i film Terminator, Džejmsa Kamerona

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o romanu i filmu Terminator, Džejmsa Kamerona

Terminator je američki naučno-fantastični film iz 1984. u režiji Jamesa Camerona s Arnoldom Schwarzeneggerom u glavnoj ulozi.

U post-apokaliptičnoj 2029. godini strojevi opremljeni umjetnom inteligencijom nastoje istrijebiti ostatke ljudske vrste. Dva bića iz tog doba putuju natrag kroz vrijeme u 1984. Jedan je Terminator, kiborg ubojica programiran da pronađe i ubije Sarah Connor, a drugi je Kyle Reese, iskusni borac ljudskog Pokreta otpora poslan da ju zaštiti. Nakon što ubije dvije Sarah Connor navedene u telefonskom imeniku, Terminator pronalazi svoju metu u noćnom klubu, ali ju Kyle spašava i njih dvoje bježe.

Kyle objašnjava da će u bliskoj budućnosti vojna mreža umjetne inteligencije Skynet postati svjesna sebe, te inicirati nuklearni holokaust cijelog čovječanstva. Sarin još nerođeni sin John će ujediniti preživjele i postati vođa Pokreta otpora protiv Skyneta i njegove vojske strojeva. Kada Pokret uspije izvojevati pobjedu, Skynet šalje Terminatora u prošlost da ubije Sarah (prije no što John uopće bude rođen), u posljednjem pokušaju da spriječi nastanak Pokreta. Terminator je bezosjećajni i učinkoviti stroj za ubijanje koja u svemu izgleda kao ljudsko biće, ali neće stati dok ne izvrši svoju misiju i s njim nema pogađanja i pregovora.

Terminator ponovo napada Kylea i Sarah. Nakon potjere automobilima policija ih uhapsi i odvodi u policijsku stanicu, gdje detektivi i policijski psiholog nakon ispitivanja zaključuju da je Kyle lud i paranoidan. Terminator napada stanicu i ubija petnaestak policajaca, ali Kyle i Sarah uspijevaju pobjeći i naći skrovište u zabačenom motelu. Tokom pripreme improviziranih eksplozivnih sredstava za obranu od sljedećeg napada, Kyle priznaje da je već dugo zaljubljen u nju, još otkad mu je John dao njenu fotografiju. Sarah uzvraća nježnošću i njih dvoje vode ljubav. 

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

REFESTICON CINEMA

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović, Magdalena Smolović i Enida Omerhodžić