twitter

Tuševljaković: Zbirka kratkih priča ,,Hangar za snove“, načinom na koji je sklopljena, podseća na svojevrsnu zbirku poezije (video)

Darko Tuševljaković - foto Laguna

Andrićeva nagrada za 2022. godinu pripala je Darku Tuševljakoviću za zbirku priča „Hangar za  snove” u izdanju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki” iz Sombora. Žiri u sastavu: dr Branko Vraneš (predsednik), dr Mina Đurić i dr Marko Avramović, donio je odluku da dobitnik ove prestižne nagrade upravo bude Darko Tuševljaković, uz obrazloženje da autor stvara intrigantan i autentičan pripovjedni svijet, koji obnavlja književne tradicije srpske fantastike, te da su distopijske vizije Tuševljakovićeve proze, prožete elementima horora, naučne leksike i filmske tehnike i da uveliko prevazilaze okvire žanrovske proze. 

Gostujući u emisiji Bestseller Refesticon, Tuševljaković je kazao da je osnovna uloga nagrada da učini knjige vidljivijim i to pogotovo danas kada je produkcija izuzetno velika. ,,Nagrada i žiri koji dodeljuje nagrade, vrše funkciju isticanja naslova po njihovom kvalitetu, čineći ih vidljivijim pred publikom. To je nešto što izuzetno znači piscu jer smo danas prisiljeni da sami govorimo o svojim delima i da ih reklamiramo, što inače nije naš posao“, kazao je Tuševljaković.

Govoreći o zbirci kratkih priča ,,Hangar za snove“, kazao je da je riječ o kratkim pričama koje su nastajale u vremenskom periodu od skoro dvadeset godina. ,,Priče nisu ciljano tematski vezane. Tek kada sam ih sklapao praveći celinu, shvatio sam da se neki motivi ponavljaju, što govori o tome da me iznova opsedaju iste teme o kojima, onda, želim da pišem. Spontano su se stvorile izvesne mikroceline u okviru te zbirke, ali naravno da se one mogu čitati same za sebe. Zbirka me, načinom na koji je sklopljena, podseća na zbirku pesama. Tematski, priče variraju od realističnih, ličnih, intimnih, možda i autobiografskih do potpuno izmaštanih prizora za koje mi je odgovaralo da ih smestim u tako malo prostora i u tom smislu me one podsete na pesmu. One podsećaju na imažističku poeziju, gde vi dobijete, na malom prostoru, sliku koja izazove u vama neku reakciju i osećanje koje sam i sâm osećao dok sam ih pisao“, kazao je Tuševljaković.

Roman ,,Uzvišenost“ govori o temama koje opsijedaju današnjeg čovjeka. Aplikacija Kindred pronalazi ljudima idealne partnere sa savršenim poklapanjem. Tuševljaković ističe da je Kindred centralni motiv koji okuplja sve ostale koji su obrađeni u knjizi. ,,Razmišljajući o svetu u kojem živimo, a koji je dobrim delom zasnovan na tehnologiji, zapitao sam se šta bi bilo kada bi sve otišlo korak dalje i kada bi naše večite težnje tehnologija uspela da reši sa samo nekoliko klikova. Šta bi bilo kada bi svako, ili većina ljudi na planeti mogla da nađe svog savršenog para, putem nekakve aplikacije“, naveo je, između ostalog, Tuševljaković.

Serijal Bestseller Refesticon realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023. Transhumanizam

Realizator je Radio Bijelo Polje, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

U realizaciji emisije učestvovali: Andrijana Rabrenović, Sanida Kajević i Magdalena Smolović