twitter

Rabrenović - prvi crnogorski autor čija je priča objavljena u hrvatskoj SFeraKonskoj zbirci

Dragić Rabrenović prvi je crnogorski autor čija je priča “Šoljica čaja sa Faustovim potpisom” objavljena u hrvatskoj SFeraKonskoj zbirci “Transerali”, koja će narednog vikenda biti promovisana na 40. SFeraKonu.

Iako se u okviru najveće i najstarije hrvatske konvencije već 24 godine objavljuju zbirke priča iz oblasti fantastike, nijedan pisac prije Rabrenovića nije uspio da svoje ime dopiše u spisak autora SFerakonskih zbirki.

“Kada su objavljena imena autora, zaista sam bio srećan što se moja priča našla među 14 najboljih, od ukupno 100 koliko ih je pristiglo na ovogodišnji konkurs. Do sada su objavljivane priče samo hrvatskih pisaca, tako da je ovo za mene velika čast”, kazao je Rabrenović.

Rabrenovićeva priča “Šoljica čaja sa Faustovim potpisom” tiče se iskonske teme – dobra i zla.

“Sam naslov priče daje asocijaciju na onog Fausta koji je prodao dušu đavolu. Pokušao sam da prikažem kako se čovjek –glavni junak ove priče, zbog tragičinog događaja suočava sa đavolom, koji je zapravo na neki način u njemu”, pojasnio je Rabrenović.

On je naglasio da je zbirka spekulativnih fikcija ”Transreali” dokaz da postoji novi vid pisanja fantastike, odnosno postfantastike.

“Transrealizam je tema koja u regionu nažalost nije dovoljno zastupljena, zato mi je drago što su organizatori SFeraKona prepoznali njenu važnost. Transrealizam dopušta da se radnja odvija kao da je realna, ali ipak fantastika određuje tok ili zaključak priče”.

Podsjetimo, Dragić Rabrenović je i prvi autor iz Crne Gore čije su priče objavljene u festivalskim zbirkama u Bosni i Hercegoni, a zatim u Istri.


Autori priča 24. SFeraKonske zbirke “Transerali”:


Darko Macan: Preobraćaj

Srebrenka Peregrin: Šetač crnih pasa

Tamara Babić: Dezintegrator

Aleksandar Žiljak: Ema, u nježnome naručju mora

Mislav Gabrijel Mikša: Ja ću budan sanjati

Torp Moniantt: Trostruki misterij Balltona

Dragić Rabrenović: Šoljica čaja sa Faustovim potpisom

Goran Gluščić: Pocketface

Ivan Barić: Iz sigurnih svjetova

Igor Rendić: Screensaver

Kristijan Novak: Entropijske vizije

Toni Juričić: Rujan

Sven Popović: Noćni leptiri

Danijel Bogdanović: Primarne potrebe

 

Autorka: Sanja Čujović
Foto:arhiva RBP

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019