twitter

Jovanović i na VI REFESTICONU – “Promovisaću novu knjigu ‘Baka Mandini krugovi’ “ (audio)

Jedan od najistrajnih fanova fantastike u Srbiji, pisac fantastične književnosti i sekretar Udruženja fanova naučne fantastike „SCI&FI“, Tihomir Jovanović, biće gost i ovogodišnjeg VI Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON, koji će se u junu održati u Bijelom Polju.

Od samog osnivanja REFESTICONA, jedinog festivala takve vrste u Crnoj Gori, Jovanović je dio ove bjelopoljske manifestacije, koja ima za cilj afirmaciju i popularizacije fantastične kniževnosti.

VI Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON prilika je da pisac iz Beograda predstavi svoju novu knjigu “Baka Mandini krugovi”, kao i nekoliko izdanja „SF almanah Terra“ i „SF portal“, kao i zbornik radova “Regia fantastica 3”, a kako je kazao gostujući u emisije Bestseler Refesticon raduje se novom dolasku u naš grad.

Predstavljajući novu knjigu “Baka Mandini krugovi”, Tihomir Jovanović je kazao da ona predstavlja nastavak prethodne zbirke priča “Palisade i čadori”.

“U toj zbirci je bilo 12 nepovezanih priča, dok ovde imamo jednu priču. Knjiga pripada žanru komične fantastike i zapravo predstavlja jedan kraći roman. Isti glavni junaci su tu - baka Manda, Arsenije, Osmanlije, a pojavljuju se i neki izmišljeni likovi. Sama simbolika naslova je višestruka – prva poruka je da u Srbiji kod mjesta Mala Krupa postoje krugovi, gdje ljudi dolaze da se napune nekom pozitivnom energijom, zatim postoje krugovi povezani sa Arhimedovim, a na kraju se cijela radnja romana vraća na sami početak, što je poslednji krug”, pojasnio je Jovanović.

On je kazao da je na ovom romanu radio skoro dvije godine, kao i da nije bilo lako napisati nastavak zbirke “Palisade i čadori”.

“Iako je prednost kada već imamo izgrađen svijet junaka, teško je reći nešto novo, svježe i komično i pronaći taj balans da bude zabavno, ali ne banalno”, rekao je Jovanović, dodajući da je nekada lakše humorom prenijeti poruku čitaocu.

Govoreći o temi ovogodišnjeg REFESTICONA – “Trium reginarum” -tri srednjovjekovne vladarke iz Crne Gore, Srbije Bosne i Hercegovine Mara Crnojević, Milica Hrebeljanović, Katarina Kosača, on je istakao da je jako zanimljiva i inspirativna za pisce fantastike.

“Tema je vrlo zanimljiva, jer su tri kraljice. Dobra je postavka za priču da se krene od neke mitološke legende kao što su mnogi drugi autori posvetili nekim nordijskim ili lirskim mitologijama. Zašto mi nebi od naše balkanske mitologije, od naših careva i kraljeva pravili priče, kao što su Englezi pričali o kralju Arturu možemo i mi o našim kraljevima i vladarima”, prokomentarisao je ljubitelj fantastike iz Beograda.

On je još jednom naglasio da je REFESTICON sjajna prilika da za promociju pisaca fantatsike, kao i festivala i manifestacija posvećenih ovom žanru.

“REFESTICON okuplja veliki broj ljubitelja fantastike, značajn je za razmjenu iskustava i ideja, a ja zaista sa svakog festivala nosim samo lijepa iskutva i siguran sam da će tako biti i poslije ovog šestog”.

Jovanović je u svijet fantastike uplovio kao dječak, kada je počeo da čita Politikin Zabavnik i već pedest godina “živi” fantastiku, za koju kaže da pruža više mogućnosti od klasične literature, jer ima više svjetova koji su drugačiji od ovoga stvarnog.

“U tom svijetu fantastike sve je moguće, da neko bude vječno mlad ili da prođe sa kraja na kraj svijeta, ili čak da živi u drugim svjetovima i vremenima”, rekao je Jovanović, dodajući da trenutno radi na novoj zbirci, koja će imati humoristički prizvuk, a u kojoj će se pojaviti i Baka Manda.

Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VI Regionalnom festival fantastične književnosti REFESTICON

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka: Sanja Čujović
Foto: arhiva RBP
Tonska realizacija i audio obrada: Sanida Kajević

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019