twitter

Ognjanović: Pišem horor, ali nijesam “sijač straha” (audio)

Jedan od najvrsnijih domaćih poznavalaca horor žanra, pisac i urednik brojnih izdanja, Dejan Ognjanović, svojim radom "Istorijska poetika horor žanra u anglo-američkoj književnosti" napravio je prvi korak u srpskoj teoriji definišući i objašnjavajući horor.


Prvi doktor horora u Srbiji već godinama radi na popularizaciji i afirmaciji horora, a kako je istakao gostujući u emisiji Bestseler Refesticon, istakao je da je ovaj žanr zavolio još kao dječak.


“Od najranijih dana djetinjstva preko filmova i literature zainteresoavao sam se za horor. Uživao sam slušajući priče bake i deke, koje su imale jezovitu sadržinu i prijao mi je taj osjećaj specifične jeze. Nikada se nijesam plašio ili imao fobije, već sam odmah zavolio tu vrstu priča. Naučio sam da čitam zahvaljujući fantastičnim pričama u stripovima, svi ti fantastični džinovi, patuljci i čudesa su na mene posebno djelovali”, prisjetio se Ognajnović.


Kako je kazao hororu je prišao kao ljubitelj, konzument, slušalac i gledalac, a kako je rastao i sazrijevao imao je potrebu da promišlja svoju strast prema ovom žanru.


“Prestao sam da se zadovoljavam čitanjem knjiga i bio sam frustriran što na našim jezicima nije bilo literature koja se bavila time. Horor se eventualno pominjao kao neka fusnota, uzgred u knjigama o fantastici. Zato sam odlučio da se bavim hororom i kao teoretičar, otuda se i proizašle moje teorijske knjiga o hororu poput Faustovski ekran: đavo na filmu, Studija strave: eseji o horor žanru, članaci o Barouzu, Lavkraftu”, kazao je Ognjanović ze Bestseler Refesticon.


Ognjanović se dokazao i kao pisac, autor je knjiga “Naživo” i “Zavodnik”, koje se zapravo meta-horor romani.


“Moj prvi roman “Naživo” napisao sam prije magistrature i doktorata i to zapravo moj prvi pokušaj da odgovorim samom sebi koji je smisao moje fascinacije hororom, želio sam da samom sebi pokažem da li sam ja poremećen ili je takvo vrijeme u kojem živimo. U njemu sam koristio diskurs i pornografije i horora i dokumentarizma, jer to je roman koji se bavi jednom pomjerenom verzijom osvrta na ‘proklete’ devedesete na ovim prostorima . Sa druge strane, moj drugi roman “Zavodnik” vraća me na teren iz koga se moje interesovanje za horor i rodilo, a to su priče moje bake i djeda”, rekao je pisac iz Niša.


Kako je istakao kao piscu mu je najvažnije da izrazi nešto do čega mu je intimno stalo.


“Iako većina pisaca horora svojim djelom žele da zaplaše, meni to nije primarni cilj, jer smatram da bi bilo jeftino i prizemno baviti se plašenjem kao takvim. Nisam ja neki sijač straha, ja govorim o temama koje mene blisko pogađaju i tište i koristim se tim horor jezikom zato što mi je on najbliži. Moje poimanje života je možda malo mračnije nego prosječnog čovjeka”, istakao je Ognjanović, koji je i autor bloga Cult of Ghoul.


Komentarišući književnu scenu u Srbiji i regionu on je istakao da žali što nema više horora i fantastike, ali je uvjeren da će se takva situacija promijeniti i to zahvaljujući manifestacijama i festivalima, kojih je sve više i koji imaju za cilj da popularizuju fantastičnu književnost, a samim tim i horor, kao srodni žanr.

Dejan Ognjanović je rođen u Nišu,.1973. godine. Živi u Niškoj Banji. Završio je Gimnaziju “Stevan Sremac” u Nišu (1992.), diplomirao na grupi Anglistika Filozofskog fakulteta u Nišu (1996.), gdje je završio i postdiplomske studije. Na istoj grupi radi (od 1999.) kao asistent na predmetu Američka književnost. Filmsku kritiku, eseje, književne prikaze i prevode objavljivao u časopisima: Niški analitičar, Pressing, Pressing Movie, Znak Sagite, Polaris, OK, Gradina, Sveske, Plima plus, Ulaznica, Polja, Fama, Evropljanin, Think Tank, Politikin Zabavnik, dnevnim listovima Dnevnik (Novi Sad) i Narodne novine (Niš) i fanzinima Emitor (Beograd) i Kosmetpoliten (Priština). U knjiškom obliku, njegovi eseji su u inostranstvu uvršteni u zbornike Fear Without Frontiers (FAB PRESS, II izdanje, 2008.), 100 European Horror Films (BFI, 2007) u Engleskoj i 501 Movie Directors (Quintet Publishing, novembar 2007) u Americi. Prevodi sa engleskog su u knjiškom obliku zastupljeni u domaćim antologijama Strah – mala antologija horora (Itaka, Beograd, 2004.), Crtani vodič kroz seks (Paramecijum, Beograd, 2005.) i Nekronomikon (Trifid, Beograd, 2007.). U periodu između 1995. i 2007. objavio preko 100 filmskih kritika i dvadesetak filmskih izveštaja i eseja. Filmske i književne prikaze na engleskom jeziku redovno objavljuje na sajtu “Kung Fu Cult Cinema” (www.kfccinema.com ). Priredio je zbirku najboljih priča H. F. Lavkrafta (Nekronomikon, Trifid, Beograd, 2007). Za istu antologiju je preveo nekoliko priča i novela, i uradio redakturu svih ostalih prevoda. Intenzivno se bavi teorijom (i praksom) horor žanra. Septembra 2003. “Prosveta” iz Niša izdala je njegov horor roman NAŽIVO (originalno: IN VIVO).


Serijal emisija Bestseler Refesticon emituje se u susret VI Regionalnom festivalU fantastične književnosti REFESTICON


AUDIO SNIMAK EMISIJE


Autorka: Sanja Čujović


Tonska realizacija: Zoran Rakočević


Audio obrada: Sanida Kajević