twitter

Refesticon predstavljen na Euroconu koji se održava u Francuskoj

Na 40. Evropskoj konvenciji naučne fantastike Eurocon, koji se odžava u francuskom gradu Amjen, predstavljen je Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja, i tako se zvanično pridružio srodnim festivalima i konvencijama iz cijele Evrope.

Tom prilikom je organizator REFESTICON-a Dragić Rabrenović kao predstavnik Crne Gore na sjednici Skupštine Evropskog SF udruženja (ESFS) imao priliku da glasa gdje će se održati naredna konvencija i kao jedan od 30 delegata da razmatra kome će pripasti nagrade za književnost koje dodjeljuje ovo udruženje na godišnjem nivou.

 "Ovo je veliki iskorak za naš festival koji nakon samo šest godina postojanja ima priliku da stane uz rame sa konvencijama koje se održavaju po više decenija u državama poput Francuske, preko Irske do Rusije", kaže direktor Radija Bijelo Polje koji organizuje jedini festival ove vrste u Crnoj Gori.

21 07 bp refestikon francuska 2

"Zbog svega toga je za našu književnost i kluturnu baštinu, koju nastojimo da očuvamo i odakle crpimo teme iz godine u godinu, veoma važno što imamo podršku Ministarstva kulture Crne Gore, Opštine Bijelo Polje, ali i brojnih institucija, organizacija, festivala i pojedinaca", kaže Rabrenović i dodaje "Sada se jasno vidi opravdanost projekta jer smo već postigli još jedan od ciljeva koje smo imali na početku da naše stvaraoce predstavimo na međunarodnom nivou i da poznata svjetska imena dovedemo u Bijelo Polje.

On je istakao da su već uspostavljeni važni kontakti sa predstavnicima konvencija iz Italije, Belgije, Irske, Ukrajine, Ruminije i Litvanije. Pri čemu je kako kaže osim saradnje na regionalnom nivou planirana i ozbiljnija internacionalna aktivnost u narednom periodu.

21 07 bp refestikon francuska 3

Zbog čega se posebno zahvaljuje partnerima iz zagrebačkog SFeraKona i jednoj od njihovih organizatorica Vanji Kranjčević koja je i u organizacionom odboru ESFS. Osim Kranjčević i Patre Bulić kao predstavnica SFeraKona učestvuju i predstavnici Istrakona Davor Šišović koji je nominovan za najboljeg promotera SF-a i organizatori Rikona iz Rijeke Nela Dunato i Vladivoj Lisica, koji se kandiduju za organizaciju Eurocona 2020 godine.

Predstvnik REFESTICON-A je podsjetio da se ovogodišnji Eurocon održava pod nazivom Nemo 2018, po liku kapetan Nemo i poznavaocima je jasno da se u gradu u kome je živio i stvarao Žil Vern izuzetno velika pažnja pridaje fantastičnoj književnosti. Tako su predstavljeni brojni ugledni pisci iz Evrope a ljubitelji žanra su imali priliku da se upoznaju i sa stvaraocima iz Indije i Afrike.

Autor i foto: Dragić Rabrenović

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019