twitter

Pet naslova koje predlaže Dragić Rabrenović

Dragić Rabrenović, direktor Radija Bijelo Polje, organizator Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON za danas preporučuje pet naslova koje treba pročitati. 

***

Žil Vern - "20.000 milja pod morem"

"Upravo sam se vratio sa Eurocona (Evropske naučno-fantastične konvencije) koja je održana u Amjenu, grada na sjeveru Francuske, u kome je živio i stvarao jedan od začetnika naučne fantastike Žil Vern. Iako i dalje pod utiscima obilaska njegove kuće, nije to jedini razlog zbog kojeg izdvajam to djelo, koje je i danas lektira u osnovnim školama. To je jedna od prvih knjiga koja me opredjelila za taj žanr i otvorila prostranstva do kojih može da dopre mašta. Avanture kapetana Nema su samo inicirale da pođem u potragu za sličnim djelima."

Zoran Živković - "Vremenski darovi"

"Trenutno najprevođeniji književnik iz Srbije mi je nedavno darovao jednu omalenu knjižicu simboličnog naziva "Vremenski darovi" koju i dalje čitam. Profesor Živković, dobitnik brojnih priznanja među kojima i svjetske nagrade za fantastiku i prošle godine nagrade Evropski velemajstor književnosti, ima takav stil od koga se u svakom trenutku i novim čitanjem uči, ali i takve zaplete zbog kojih, iako sa nestrpljenjem očekujete kraj, poželite da ne dođete do posljednje stranice knjige. Dok su teme o kojima piše vječno inspirativne u istraživanju čovjeka i njegovih unutrašnjih nemira i borbe dobra i zla, sa druge strane je pristup fantastici originalan."

Slobodan Vukanović - Tuđemilski svici

"Najnovije djelo crnogorskog književnika, kome je ove godine pripalo međunarodno priznanje Zlatni zmaj za doprinos fantastičnoj književnosti, uz još nekoliko naslova iščitavam ovih dana. Nesvakidašnja saga o životu i ljudima u srednjem vijeku na prostorima Duklje u kojoj se prepliću mit i fantastika zapravo nas može dovesti do portreta bilo kog naroda i u bilo kom vremenskom periodu jer su ljudske sudbine ono što ispisuje romane."

Kazuo Išiguro - "Zakopani džin"

"Jedan od pisaca fantastike koji je prošle godine dobio Nobelovu nagradu za književnost je primjer kako ne treba praviti podjele u žanrovima već razlike u kvalitetu. Njegova djela su ga preporučila za velike uspjehe, a čitaocima su dala priliku da i danas razmišljaju šta je fantastika i da li je moguće pisati naučnu fantastiku u svijetu sveopšte dostupnosti tehnoloških izuma. Kao i poznati klasici književnosti i Išiguro u romanu zakopani džin pripovjeda u čovjeku i ljubavi kroz priče sa zmajevima i drugim stvorenjima koja poznajemo iz bajki."

Dordž R.R. Martin - "Pjesma leda i vatre"

"Saga koju je u žanru epska fanatastike pokrenuo Džordž R.R. Martin je postala planetarno popularna zajedno sa serijalom pod nazivom Igra prijestola. Do sada je objavljeno više nastavaka knjige i svaki iznova uvlači čitaoca u svijet mašte prevrata, razvrata, intriga, rata, ljubavi, u svijet fantazije. Pri čemu se sedam kraljevstava može porediti sa bilo kojim dinastijama i sudbinama vladara i vladarki, čak i sa prostora Balkana. Takav svijet u kome su zmajevi i divovi, ratnici i kraljevi, živi mrtvaci i besmrtnici, iako stilski i tematski neprikosnoveni, daju nam širi uvid u to koliko i kako daleko može da ide čovjek koji želi da ostvari svoje ciljeve. Pri čemu se makijavelistički pristup politici čini kao blaga verzija mogućih ishoda."

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019