twitter

Jedna knjiga o tri kraljice sa 26 priča autora iz regiona

Zbirka kratkih priča književne fantastike pod nazivom Tri kraljice, u izdanju Muzeja grada Zenice i Radija Bijelo Polje, promovisana je u sklopu istoimenog međunarodnog projekta proteklog vikenda na Festivalu koji je održan u tvrđavi Vranduk.

Zbirku čine priče o srednjevjekovnim vladarkama Katarini Kotromanić Kosača, Mari Crnojević i Milici Hrebeljanović, od 26 autora iz četiri države regiona.

Kako je naveo glavni urednik izdanja Adnadin Jašarević, odabrane su priče sa konkursa o tri kraljice, kao i priče koje su ranije objavljene u zbirkama Posljednja bosanska kraljica, iz edicije festivala Tragovima bosanskog kraljevstva, i zbirke Trium reginarum, Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON iz Bijelog Polja.

"Odabrali smo ove vladarke iz srednjeg vijeka koje su bile u rodbinskim vezama, jer priča o njima živi stotinama godina potom. U knjizi su zastupljene priče kako afirmisanih pisaca, tako i onih koji su početnici u književnosti, ali su sistematizovane tako da se prepliću istorija, mit i legenda i na cjelovit način obuhvataju sudbine i živote vladarskih dinastija ovih prostora" dodao je ovaj bosanskohercegovački književnik.

Jedan od članova redakcije ovog izdanja Dragić Rabrenović navodi za naš portal da je ovakva tematika uvijek inspirativna za pisce fantastike. ‘’Upravo nastojimo da kroz ovaj žanr popularišemo naša kulturna, istorijska i prirodna blaga na prostorima cijelog Balkana. Zbog toga je ovo knjiga koja istovremeno edukuje, podstiče na razmišljanje i uvodi u svijet gdje se susreću stvarnost i fantazija’’, napomenuo je on.

Na naslovnoj strani je ilustracija koju je uradio Adnadin jašarević, dok su se u knjizi našle odabrane ilustracije koje je za knjigu Trium reginarum, radio akademski slikar iz Bijelog Polja, Luka Joksimović.

25 9 knjiga1

Objavljene priče

Budi volja tvoja – Mirko Grdinić
Tahiri hanuma – Zoran Petrović
Golubica – Marela Zdenac
Marina Ruža – Marijan Mašo Miljić
Poslednja bosanska kraljiva – Dragić Rabrenović
Oproštaj – Branislav Janković
Pred smrt u Rimu – Aida Sečić Nezirović
Ruho Ognjevito – Miloš Mihailović
Zavjet – Jasmina Blažić
Udadbena diplomacija – Anto Zirdum
Kraljevna – Alma Zornić
Ljubav, vera,nada – Danica Bogojević
Istraga – Koraljka Kurcenberger
Knjeginja sanak usnila – Milena Stojanović
Hroničar – Mirko Tomić
Zemlja zmajeva – Sanela Piranić
Katarina od Bosne – Jelena Štetić
Priča po narudžbi – Mario Radišić
Miraz kraljice Katarine – Andrija Petković
Tre sorele – Marko Vujović
Brdo bez odjeka – Danijela Vulićević
Miličin izbor – Mira Satarić
Ključić kulekraljice Katarine – Vernesa Manov
Mara Jelena, poslednja bosanska kraljica – Emina Žuna
Neočekivani susret – Tihomir Jovanović
Kraljica fantomskog kraljevstva – Mirnes Alispahić

Portal Refesticon

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019