twitter

ANAHRONOPET Enrika Gaspara – prvi roman o vremeplovu

Nekoliko godina prije nego što je Herbert Džordž Vels objavio svoju priču „Argonauti vremena“ i roman Vremeplov, španski pisac Enrike Gaspar i Rimbau pisao je o motivu putovanja kroz vrijeme u romanu Anahronopet, koji je nedavno preveden i objavljen na srpskom jeziku u izdanju Udruženja građana Sci&Fi.

Prvi put štampan 1887. godine u formatu zarzuele (španske operete), roman Anahronopet (El anacronopete – neologizam za „koji leti protiv vremena“) jedan je od prvih romana u kome je prikazana mašina za putovanje kroz vrijeme i spada među najvažnija djela pisca i diplomate Enrika Gaspara.

Španski pisac, za razliku od Velsa, svoje putnike ne šalje u budućnost već u prošlost, gdje prisustvuju nekim važnim istorijskim događajima. Takođe, za razliku od Velsa, koji se nije bavio tahničkim stranama i opisom vremeplova, Enrike Gaspar se potrudio da na svoj način objasni kako funkcioniše mašina i dao je opis njenog izgleda.

Prevod sa izvornog jezika uradila je Maja Džamić master profesor španskog. Knjiga je bogato ilustrovana radovima Franciska Solera, koji su prvobitno štampani u originalnom izdanju iz 1887. godine.

Enrike Gaspar (2. marta 1842. u Madridu – 7. septembra 1902. u Oloronu) bio je španski diplomata i pisac, koji je napisao brojne drame, zarzuele i jedan roman u kome se po prvi put opisuje putovanje kroz vrijeme uz pomoć mašine. Roditelji Enrikea Gaspara bili su poznati glumci. Nakon smrti oca Huana, Enrike se preselio u Valensiju sa majkom, bratom i sestrom. Studirao je humanističke nauke i filozofiju, iako nikada nije završio studije, pa je otišao u komercijalnu banku markiza San Huana. Svoju prvu zarzuelu napisao je već sa 13 godina, a sa 14 je bio pisac u La Ilustracion Valenciana. Pisao je istorijske drame i postao pionir socijalnog pozorišta. Njegove komedije doživjele su ogroman uspjeh, ali njegova strast bili su društveni komentar i promocija obrazovanja žena.

Anahronopet je prvi od nekoliko klasičnih a kod nas neobjavljenih romana koje će udruženje SCI&FI objaviti u novoustanovljenoj ediciji „Velikani naučne fantastike“.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.