twitter

Delać: Refesticon, više od deceniju, pruža snažan doprinos razvoju kulture u Crnoj Gori

11.Regionalni festival fantastične književnosti svečano je otvoren večeras u Kući Rista Ratkovića. Ovogodišnji Festival posvećen je temi Transhumanizma, a okupio je veliki broj istaknutih stvaralaca iz Crne Gore, ali i regiona.

Pozdravljajući prisutne, direktorica Radija Bijelo Polje, Andrijana Rabrenović kazala je da kao javni servis više od deceniju djeluju u javnom interesu sprovodeći aktivnosti od opšteg kulturnog značaja. ,, Posebno smo ponosni na angažovanje i participaciju mladih sugrađana koji kroz festivalske aktivnosti postaju istinski stvaraoci.

Upravo je to bio jedan od ciljeva da pored ujedinjenja regiona kroz kulturu, promocije afirmisanih književnika, revalorizacije književnih djela Ratkovića, Sijarića, Bulatovića, podstaknemo mlade i dobijemo nove pisce i umjetnike sa kojima ćemo se ponositi.

Zbog toga i ovaj festival otvaramo programom u kome su glavni akteri učenici ne samo iz Bijelog Polja, već iz cijele Crne Gore. Promovisaćemo zbirku priča, ali i otvoriti izložbu ilustracija mladih stvaralaca“, istakla je direktorica Rabrenović.

Ona je dodala da je podsticanje stvaralaštva jedna od misija Festivala kroz različite aktivnosti. „Zbog toga posebno ističemo da je karakteristika ovog festivala deset knjiga koje su objavljene u okviru naše izdavačke djelatnosti. Pored tematskih zbirki, tu su i knjige nagrađene Međunarodnom književnom nagradom REFESTICON Avatar, za neobjavljene zbirke priče, koju smo ustanovili prošle godine. Zatim, knjige crnogorskih autora i antologija najboljih priča fantastike za proteklih deset godina festivala. Osim toga dodijelićemo po prvi put i Međunarodnu nagradu za doprinos fantastičnoj književnosti Zlatni zmaj za tri autora, i to za jednog iz Bosne i Hercegovine i za dva pisca iz Slovenije“, kazala je Rabrenović i naglasila da je ovo samo jedna od aktivnosti projekta koji u kontinuitetu traje 11 godina

Direktorica Radija je takođe podsjetila da se trenutno na programu Radija Bijelo Polje emituju tri serijali emisija povezanih sa ovom oblašću, a nedavno je pokrenut i prvi kreativni hab za mlade u našem gradu.

„To su samo neke od aktivnosti koje nastojimo da sprovodimo kao ustanova koja pored osnovne djelatnosti informisanja, u svom djelokrugu ima kulturnu i edukativnu ulogu“ istakla je ovom prilikom Rabrenović.

Barbara Delać, savjetnica za književnoat u Ministaratvu kulture i medija, otvarajući Festival kazala je da vijek u kojem živimo karakteriše ubrzan razvoj tehnologije i proboj vještačke inteligencije, pa je stoga nemoguće ne promišljati o transhumanizmu.

,,Refesticon putem književnosti, ali i drugih grana umjetnosti, afirmiše fantaziju, horor, naučnu i epsku fantastiku, prateći savremene tokove koji vješto inkorporiraju elemente mitologije, savremenih predanja, legendi, bajki i epa. Refesticon pruža snažan doprinos javnom interesu, a Ministarstvo kulture i medija je posebno usmjereno na ravnomjeran razvoj kulture i decentralizaciju kulturnih sadržaja. Refesticon pruža snažan doprinos tom javnom interesu. Očekujemo da će ovaj festival i u narednom periodu afirmisati nove pisce, iznjedriti sjajne književne stvaraoce i ljubitelje fantastične književnosti i fantastike, koja će dobiti zasluženo mjesto u kritici, časopisima, i na fakultetima“, kazala je Delać.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić