twitter

Završnica nagrađenog serijala „Okean od papira“

U knjižare je stigao šesti i poslednji dio nagrađenog serijala „Okean od papira – Litica i krug“ Zorana Penevskog u kome pratimo avanture šesnaestogodišnjeg Tarvina koji traži lijek za svoju bolesnu sestru u Petogradu, mjestu sastavljenom od pet gradića čiji su simboli životinje.

Inteligentno i maštovito ispripovijedana, puna misterije, jeze, neobičnih junaka, i duhovitih i mudrih poređenja poslednja knjiga Tarvina vodi do granice dva svijeta. Oba ga vuku, oboma pripada, ali samo u jednom može da živi. I mora da završi svoj poslednji zadatak.

Nakon duge potrage, ističu poslednji trenuci u kojima može spasti Meonu. Svaka kap je dragocjena. „Čudo je zaokruženo jer je priča ’Okean od papira’ završena, a svih šest knjiga pojavilo se u ovoj godini. Uz nekoliko obrta, u kratkim poglavljima pratićemo poslednje Tarvinovo iskušenje i ono što se istovremeno događa u Petogradu. Na kraju, vraćamo se na takmičenje u poređenjima, a tu su i poslednje stvari razjašnjene“, rekao je Penevski.

„Okean od papira“ dobio je nagradu „Rade Obrenović“ Zmajevih dječjih igara kao najbolji roman za djecu i mlade u ovoj godini.

„Srećan sam zbog toga što ju je jednoglasno dodijelio žiri čije članove zaista cijenim. Naročito sam ponosan ocjenom da je roman ’samosvojnog umjetničkog izraza’ i da predstavlja ’dragocjeni pomak, željno iščekivan u savremenoj produkciji srpskog fantastičnog romana za djecu’“.

„Okean od papira“ je osmišljen da bude u šest djelova kako bi se u svakom radnja premjestila u jedan dio Petograda i u tamošnju centralnu građevinu, a finalni dio predstavlja izmještanje radnje iz Petograda i konačno razrešenje priče koja se dešava na granici dva svijeta.

Ilustracije Dušana Pavlića oživljavaju ovu originalnu priču sa imaginarnim prostorom, nalik na pozni srednji vijek.

                                                                                                                                        

 

Izvor i foto: sfpisb.wordpress.com                                                                  

Redakcija portala Refesticon                                                              

Tekst objavila: Sanida Kajević                                                             

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.