twitter

Objavljena “Careva duša” Brendona Sandersona

Zahvaljujući ŽIR izdavaštvu, neposredno pred početak Beogradskog sajma knjiga, objavljen je prevod novele “Careva duša” proslavljenog pisca epske fantastike Brendona Sandersona, javlja Art-Anima. Ovo prozno djelo nadahnuto Sandersonovom posjetom Nacionalnom muzeju palate na Tajvanu i njegovim dvogodišnjim boravkom u Južnoj Koreji, prvi put je štampano 2012. godine, a naredne godine ovjenčano je prestižnom „Hugo“ nagradom.

Radnja novele prati Šai, praktičarku moćne i opasne magije krivotvorenja, koja je uhvaćena u teškom prestupu, odnosno, pokušaju zamjene mjesečevog žezla besprekornom kopijom. Dok čeka na izvršenje smrtne kazne, carevi korumpirani savetnici joj neočekivano nude slobodu i bogatu nagradu.

Naime, nakon napada plaćenog ubice, car Ašravan ostao je u komi, ali taj detalj prošao je neprimijećeno samo zbog smrti njegove supruge. Ako se car ne pojavi u javnosti po isteku stodnevne žalosti, Tekovinska frakcija će ostati bez vlasti, a carstvom će zavladati haos.

Kako bi preduprijedili takav razvoj događaja, savetnici su došli na očajničku ideju. Pred Šai je postavljen zadatak da krivotvori carevu dušu i utisne je u njegovo tijelo koje se nalazi u vegetativnom stanju. Za ispunjenje nemogućeg zadatka dato joj je stotinu dana, a na raspolaganju su joj pored podataka iz zvanične istorije, carev dnevnik i jedini nekorumpirani carev savjetnik po imenu Gaotona…

Prepuna intriga i magije, ova vješto ispletena fantazija, odvija se u Selskom sistemu u kome se odvija i radnja Sondersonovog romana Elantris iz 2005. godine. Bez obzira na ovaj detalj, novela može da se čita kao potpuno zasebno djelo. A prema najavama iz ŽIR izdavaštva tokom 2023. godine trebalo bi da bude objavljen i Elantris.

Prevod novele “Careva duša” potpisao je Ivan Jovanović.

 

Izvor i foto: art-anima.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.