twitter

Stigao “Jahač oluje” Dejvida Gemela – poslednji dio serijala o Rigantima

Trodimenzionalni mitski junaci oslikani širokim potezima snažne imaginacije majstora epske fantastike Dejvida Gemela, izuzetna dinamika, epske bitke, magija i vječita borba dobra i zla, čine okosnicu romana Jahač oluje – četvrtog i poslednjeg dijela bestseler serijala o Rigantima, kojeg je objavila Čarobna knjiga.

Radnja romana smještena je dvije godine nakon dešavanja opisanih u prethodnoj knjizi Gavranovo srce i počinje prologom u kojem saznajemo da je Vinter Kej, nakon brutalnog pokolja nad stanovništvom grada Šelsans, došao u posjed Kranosove kugle – najmoćnijeg magijskog predmeta, koji ima moć da uništi svijet.

Varleski kralj i njegovi plemići oteli su Rigantima zemlju, slobodu i kulturu. Iz njihove drevne prestonice vlada okrutni Mojdart, a magija zemlje je gotovo u potpunosti nestala. Samo na krajnjem sjeveru Crni Riganti žive slobodno. Njihov najveći ratnik i zaštitnik je Kalin Ring, Gavranovo Srce, koji se sprema za dan kada će Mojdartova vojska doći da ih uništi.

Ali na jugu bjesni građanski rat, a zemlja je ogrezla u pokoljima i krvi. Tamo Mojdartov sin, Garša Mejkon – Jahač Oluje, predvodi Eldejkersku četu u odbranu kralja. Pa ipak, najveća opasnost Jahaču Oluje prijeti sa sasvim druge strane.

Gavranovo Srce i Jahač Oluje, junaci nevjerovatne hrabrosti i prirodni neprijatelji, nisu ni svjesni da sudbina svijeta leži u njihovim rukama. Davno zaboravljeno zlo iz drevne prošlosti budi se u krvoproliću kako bi ispunilo svoj užasni cilj. I dok se ogromna vojska tame približava, samo nekoliko hiljada sjevernjaka ustaje u odbranu svijeta. A najveći ratnici među njima su gorštaci čije je ime donedavno bilo zabranjeno – Riganti.

U Jahaču oluje Gemel još jednom pokazuje izuzetnu vještinu pripovedanja, dok sigurno vodi priču u koju upliće brojne podzaplete, i pripovjeda o porazu i iskupljenju, o odrastanju, pomirenju i ljubavi. Pored besprekorne motivacije i karakterizacije likova, na koje smo navikli kada je Gemelova proza u pitanju, autor kroz ovo djelo provlači i veoma upečatljive antiratne i proekološke podtekste.

Prevod romana Jahač oluje uradio je Marko Vojnović. Knjiga sadrži 464 strane. Mekog je poveza.

 

Izvor: Pogled iz svemirskog broda

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.