twitter

“Jutarnja zvezda” – mračna fantastika Karla Uvea Knausgora

U izdanju Booke, nedavno je objavljen roman Jutarnja zvezda širom svijeta popularnog norveškog pisca Karla Uvea Knausgora, prenosi portal Pogled iz svemirskog broda. Riječ je o mračnom, napetom i uzbudljivom romanu koji kritika opisuje kao kombinaciju stvaralaštva Stivena Kinga, realistične drame i skandinavskog noara, protkanu teološko-filozofskim primjesama.

Knausgor se smatra jednim od najvažnijih norveških književnih stvaralaca još od vremena Henrika Ibzena, a njegov opširan i detaljistički način pisanja poredi se sa stilom Marsela Prusta. Ipak, ovaj nagrađivani autor – koji je već svojim prvim romanom Ute av verden iz 1998. godine stekao izuzetno poštovanje čitalaca u vlastitoj zemlji a kasnije i armiju vjernih anglofonih čitalaca – otkriva da se Jutarnjom zvezdom po prvi put otisnuo u svijet fantastike.

„Uvek sam želeo da u svoje delo unesem natprirodno. Kao dete čitao sam toliko fantastike, a Drakula je i dalje jedna od mojih omiljenih knjiga. Kasnije su na mene uticali magični realisti: Borhes, Markez i Rušdi, ali nisam mogao da pišem kao oni. Posao za mene u Jutarnjoj zvezdi je bio da iskoristim fantastično, ali da priču zadržim na zemlji“, rekao je Knausgor.

Radnja romana odvija se na jugu Norveške, vrelog avgusta, kada se na nebu neočekivano pojavi nova, čudna i blještava zvijezda, veća od svih drugih. Fenomen čije porijeklo niko ne umije da objasni, halucinacije, svirepa ubistva i neobjašnjivi događaji u kontrastu su s monotonom svakodnevicom devetoro likova koji pokušavaju da zadrže privid normalnosti – baš kao što svi činimo u uznemirujućim okolnostima.

Fenomen čije porijeklo niko ne umije da objasni praćen je biblijskim znamenjima, halucinacijama i sve neobičnijim događajima: stotine kraba preplavljuje put, ljudi za koje se zna da su mrtvi nakratko hodaju među živima, nepoznate životinje grleno se oglašavaju u blizini kuća, čitav metal bend biva brutalno ubijen u satanističkom ritualu – a ipak, za likove u knjizi, svakodnevni život mora da se nastavi. Duhovno izgladnjeli, zastrašujuće osjetljivi, mučno neuspješni, oni pokušavaju da preuzmu kontrolu nad svojim životom, svako na drugačiji način reagujući na pojavu jutarnje zvijezde.

Roman Jutarnja zvezda (Morgenstjernen) prvi put je objavljen 2020. godine i predstavlja uvodni dio novog Knausgorovog serijala. Prevod sa norveškog na srpski jezik uradio je Radoš Kosović.

Izvor: Pogled iz svemirskog broda

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.