twitter

Pčelicina "Bajka o Kratkovečnoj" u čast Desanke Maksimović

Izdavačka kuća Pčelica povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović objavila je kao posebno izdanje “Bajku o Kratkovečnoj”, čija će promocija biti održana 15. maja u osnovnoj školi u Desankinoj rodnoj Brankovini.

 Prošlo je čak 29 godina od kada je ova bajka poslednji put u Srbiji objavljena kao zasebna knjiga.

Izdavačka kuća Pčelica je u književnoj javnosti poznata po svojoj brizi i trudu koji ulaže u negovanje domaće klasične književnosti za decu.

U skladu sa takvom izdavačkom politikom, a povodom 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, koja se navršava 16. maja, Pčelica je u potpuno novoj likovnoj i dizajnerskoj opremi objavila „Bajku o Kratkovečnoj”.

Originalni tekst „Bajke o Kratkovečnoj”, sa autopoetičkim predgovorom književnice, u potpunosti je ispoštovan uz dodatak biografije Desanke Maksimović i rečnika manje poznatih reči.
Na taj način, čitaocima, a posebno deci, delo Desanke Maksimović je približeno i recepcija olakšana.
Akademski slikar Nada Serafimović ilustrovala je ovo izdanje „Bajke o Kratkovečnoj” uz očiglednu nameru da se stilske karakteristike teksta, lepršavog, prozračnog, ali melanholičnog i setnog prenesu u likovni izraz.

Izdavačka kuća Pčelica će simbolično, dan pred rođendan Desanke Maksimović,15. maja u kulturno-istorijskom kompleksu u Brankovini prirediti prvu promociju ove knjige.

Predstavljanju će prisustvovati učenici Osnovne škole „Prota Mateja Nenadović” iz Brankovine, koju je i sama Desanka Maksimović pohađala.

Nakon ove promocije knjiga će se naći u prodaji, a zbog godine jubileja pratiće je brojne akcije, predstavljanja i programi u čast velike književnice, koja je dala ogroman doprinos srpskoj književnosti za decu i obogatila je posebnim senzibilitetom.

Izvor: Pogled iz svemirskog broda

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019