twitter

Strahor priprema šest knjiga Roberta I. Hauarda

Izdavačka kuća Strahor priprema veliko iznenađenje za poštovaoce Roberta Hauarda.

Do početka Beogradskog sajma knjiga biće objavljeno prvo od šest izdanja sa odabranim djelima o legendarnom junaku Konanu Simerijancu, u prevodu Gorana Skrobonje i sa ilustracijama Dražena Kovačevića.
Prvi naslov biće Hauardov jedini roman o Konanu – U času zmaja. Ovo djelo, poznato i pod nazivom Konan Osvajač, jedno je od poslednjih proznih Hauardovih ostvarenja. Roman je prvobitno objavljivan u nastavcima u čaopisu Weird Tales od decembra 1935. do aprila 1936. godine, neposredno prije tragične smrti autora. Prvo objedinjeno izdanje, roman je doživeo 1950, a prema ocjenama kritike, riječ je o jednom od najboljih ostvarenja Roberta I. Hauarda.
U romanu zatičemo Konana sa titulom vladara poslednjeg uporišta civilizovanog svijeta, kraljevine Akvilonije. Kada kuga pohara susednu Nemediju i usmrti njenog kralja i tri sina, na presto dolazi Taraskas, koji koristi priliku da napadne Akviloniju. Imajući uz sebe podršku moćnih sila zla kojima upravlja povratnik iz svijeta mrtvih, čarobnjak Ksaltotun, Taraskas osvaja Akviloniju a Konan biva zarobljen i bačen u tamnicu.
Neočekivano, tamo pronalazi saveznika i uspijeva da pobjegne. U međuvremenu, stanovništvo Akvilonije živi pod strašnom tiranijom koju predvode sile mraka. Pred Konanom je bitka za spas svijeta. Vodiće je protiv oživljenog čarobnjaka Ksaltotuna, koga samo Srce Ahrimanovo može da uništi.
Robert Irvin Hauard rođen je 22. januara 1906. godine u Kros Plejnsu, Teksas. Bio je američki pisac palp literature raznolike žanrovske orijentacije – od epske fantastike, horora, istorijske fikcije i vesterna, pa do detektivske proze i priča o boksu. Serijalom priča o Konanu ustanovio je jedan od ključnih podžanrova epske fantastike – mač i magiju.

art-anima

 

 

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019