twitter

Francuska vojska angažuje pisce naučne fantastike

Francuska vojska formirala je Crveni tim, čija je misija pisanje naučne fantastike i predviđanje mogućih scenarija koji bi se mogli desiti u budućnosti – piše Sinhro.

Crveni tim, je službeno ime grupe pisaca naučne fantastike čiji je zadatak da smisle kreativne scenarije o kojima vojni stratezi nisu razmišljali.

Bilo da se radi o potencijalnim terorističkim napadima ili velikim požarima, civilna odbrana i služba za vanredne situacije Francuske, konsultovaće članove Crvenog tima, kako bi ponovno preispitali svoje odgovore i osigurali da budu što efikasniji.

Tako će situacije koje su zamislili pisci naučne fantastike, biti dio reakcije službe za vanredne situacije. Predviđene prijetnje prikazaće šta bi se moglo dogoditi ako se terorističke grupe ili napadači, naoružaju novim alatima i tehnikama za pustošenje.

Među globalnim rizicima sa kojima će se civilna zaštita načešće susretati u bliskoj budućnosti su klimatske promjene, sajber napadi i prirodne katastrofe. Prema Izvještaju o globalnom riziku 2019. Svjetskog ekonomskog foruma, ove prijetnje rangiraju se visoko u smislu uticaja koji mogu imati.

U namjeri da razvija i neguje odnos između svoje vojske i tehnologije, Francuska želi da Crveni tim razmisli o svim potencijalnim načinima na koje zemlja i njen narod mogu biti napadnuti.

Pisci naučne fantastike, svojim kreativnim zamislima i ljubavlju prema distopijskim vizijama budućnosti, mogli bi se izvrsno uklopiti u ulogu.

Posmatrajući istoriju i savremenu književnost i umjetnost, mnogo je primjera iz kojih vidimo na koji način su naučno-fantastični romani, filmovi i TV serije predvidjeli, pa možda čak i pomogli oblikovanju svijeta u kome danas živimo.

 

Izvor: art-anima.com

zbirka

 

  

zmajevi dolaze baner 2019