twitter

PREPORUKA ZA OVU NEDJELJU - Mračni Vitez – The Dark Knight (2008)

Ove nedjelje preporučujemo film Mračni vitez -  The Dark Knight, akcija-krimi-triler snimljen 2008. godine.

Rijetko se dešava da neki film preraste vaša najveća očekivanja, a još rjeđe da nastavak totalno zasjenči prvi film u sagi… “Mračni Vitez” je upravo to uradio. Prvenstveno je ogroman uspjeh postiginut 2005. godine kad je preuzeta čitava Batman franšiza i prošireno već postojeće dajući mu mnogo mračniju temu i atmosferu, i dodajući još snažniji osjećaj neizvesnosti.

Prava zvijezda ovog filma je svakako Hit Ledžer (Heath Ledger) kao The Joker, Betmenov najveći neprijatelj, koji cijelu glumačku ekipu, iako izrsnu, baca u mračnu sjenku, i apsolutno ovladava vašom pažnjom i velikim platnom.

Moramo priznati bili smo izuzetno skeptičan kada je baš Ledžer dobio ulogu omiljenog fiktivnog junaka – pogriješili smo! Ledžerova posvećenost ovoj ulozi je stvarno izvrsna. On je psihotični sadista, zastrašujuće brilijantan. Svaka scena u kojoj se pojavi je definitivno njegova. Ostaće zapamćen kao najbolji negativac svih vremena.

I dok je glavna sporedna uloga briljirala, glavni glumac je zakazao. Ne bi bilo fer reći da je katasrofalan, ali ti njegovi ispadi da, dok nosi masku, primjenjuje taj jako izvještačeni promukli glas je stvarno obična sprdnja.

Pored originalnog kastinga, pridružuju nam se još i nova lica: Maggie Gyllenhaal i Aaron Eckhart. Iako nisam imao nikakvih posebnih primjedbi na Katie Holmes, njena zamjena se bolje pokazala,  poseduje mnogo bolju hemiju s glavnim junakom.

Čak je i u sekvencama borbe ovaj film je totalno nadmašio svoj prethodni: mnogo su zanimjivije, brutalnije, plus ispraćenje boljom tehnologijom.  “Mračni Vitez” je svakako bolji od “Betmen Počinje“, akcija je bolja, zaplet je dublji i kompletniji.

Sve čestitke Kristoferu Nolanu i cijeloj ekipi, a posebno Hitu Ledžeru, koga je ova uloga svakako učinila nezaboravnim. 

 

Izvor i  foto: kakavfilm.com

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.