twitter

Reditelj „Zvezdanih ratova“ otkrio koji je SF film za njega “savršen” (video)

Dok je Džordž Lukas bio dječijom strašću direktno inspirisan stripovima Flaša Gordona, ipak, kada je smišljao Ratove zvezda remek djelo Stenlija Kjubrika “2001: Odiseja u svemiru” mu je dalo jasniju sliku o tome kako treba da izgleda savršen naučno-fantastični film.

Iako se Kjubrikov revolucionarni rad nije ponovio u „Zvezdanim ratovima“, Lukas se ipak „poslužio“ Kjubrikovim tehnikama za zapanjujuće scene u svemiru.

Kao suptilni omaž „2001: Odiseji u svemiru“, Lukas je pristanište Zvezde Smrti u koje sleće Milenijumski soko u „Novoj nadi“ bazirao na onom već viđenom na Kjubrikovoj Svemirskoj stanici V.

„2001: Odiseja u svemiru“ se ne može uporediti sa komercijalnim uticajem i velikim kulturnim nasljeđem Zvezdanih ratova, ali najšira javnost ga smatra najvećim naučno-fantastičnim filmom ikada snimljenim.

“Stanli Kjubrik je napravio ultimativno najbolji film naučne-fantastike i biće jako teško nadmašiti ga”, rekao je Lukas o filmu.

“Na tehničkom nivou može se uporediti sa ‘Zvezdanim ratovima”, ali lično mislim da je ‘2001: Odiseja u svemiru’ daleko superiorniji film.” 

Izvor: Pogled iz svemirskog broda

Redakcija portala REFESTICON

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.