twitter

”Divlja ljepotica” uvodni roman novog serijala Filipa Pulmana

Svojim novim serijalom pod nazivom „Knjiga praha“, Filip Pulman nas vraća u vrijeme prije događaja koji su se odigrali u kultnoj trilogiji „Njegova mračna tkanja“. Prvi dio novog serijala, roman Divlja lepotica, donosi priču smještenu deset godina prije događaja opisanih u Severnoj svetlosti i prikazuje borbu dvoje djece u pokušaju da zaštite bebu Lajru, buduću junakinju „Njegovih mračnih tkanja“.

Filip Pulman je živi nasljednik Luisa Kerola, Džordža Mekdonalda i K. S. Luisa. U ovom dugo očekivanom početku nove trilogije, Pulman se otvoreno poziva na svoje prethodnike: njegova mlada junakinja se zove Alisa, i priča je prati dok plovi Temzom u kanuu glavnog junaka Malkoma. Ali dok je Kerolovoj Alisi Temza bila idilični, pastoralni meandar, Pulmanova Alise plovi kroz savremenu apokalipsu.

Glavni junak, Malkom, crvenokosi, dobroćudni, razumni i ljubopitljivi jedanaestogodišnjak, radi u pabu svojih roditelja po imenu „Pastrmka“ i pomaže kaluđericama koje žive u samostanu na ostrvu koje se nalazi u blizini.

Jedne noći, dok Malkom gleda velike gnjurce kako svijaju gnijezda pored rijeke, on slučajno opazi neuspjelu razmjenu tajnih poruka, Malkom pronalazi tajnu poruku s pitanjima o opasnoj materiji zvanoj Prah - za kojom zlikovci tragaju širom svijeta - a špijunka kojoj je poruka bila namijenjena pronalazi njega i upozorava ga da bude oprezan.

Nakon tog susreta Malkolm svuda počinje da viđa sumnjive osobe: lorda Asrijela, istraživača koji je očigledno u bekstvu, agente Magisterijuma, Cingarina po imenu Koram koji mu donosi upozorenja i prelijepu ženu čiji je daimon zli majmun. Svi oni ga pitaju jedno isto: za djevojčicu, za bebu po imenu Lajra.

Čini se da Lajra poput magneta privlači čudne ljude, ali Malkom i Alisa preuzimaju na sebe zadatak da je spasu. Šestomjesečna Lajra je slatka beba, mnogo smirenija nego divlji djevojčurak koji je u prethodnim knjigama raspirivao uzbudljivu dinamiku. Ona već ima svog daimona, nestašnog i čupavog Pantalaimona, koji je u stanju da mijenja oblike, a i Alisa i Malkom imaju svoje.

Knjigu Divlja ljepotica objavila je izdavačka kuća Laguna, nedugo nakon što je obnovila izdanja sve tri knjige „Njegovih mračnih tkanja“. Prevod je uradio Nenad Dropulić.

Filip Pulman je rođen 1946. u Norviču. Po završenom koledžu, neko vrijeme je radio kao nastavnik i predavač na Vestminster koledžu, da bi se poslije dvanaest godina potpuno predao pisanju. Sada važi za jednog od najpoštovanijih dječjih pisaca. Bio je kandidovan za gotovo sve najvažnije nagrade za dječiju književnost, a osvojio je nagradu „Smartis“ (Zlatno priznanje za uzrast od 9 do 11 godina), kao i prestižnu Karnegijevu medalju za roman Sjeverna svjetlost. On je prvi dečji pisac koji je osvojio Vitbredovu nagradu, i to za roman Ćilibarski durbin.

Izvor: art-anima.com

 

 zbirka

  

bestseler refesticon 2019 fantasticne price 2019